У листопаді відзначається Міжнародний день енергозбереження

У листопаді відзначається Міжнародний день енергозбереження, запроваджений за ініціативи міжнародної екологічної мережі (SPARE). Мета – привернути увагу суспільства до раціонального використання ресурсів електроенергії.

ХХІ століття – епоха великих інформаційних технологій, і ми вже не можемо уявити своє життя без електроенергії. Ми щодня заряджаємо  гаджети – телефони, планшети, ноутбуки, залишаємо ввімкнутими деякі прилади, коли йдемо з дому і не розуміємо, що тягне за собою наша необачність.

Здавалося б, навіщо слідкувати за енерговитрачанням та берегти енергію? Адже ми оплачуємо  стільки, скільки використовуємо. Але слід пам’ятати, що відсутність розумного підходу до використання енергії, переоснащеність ввімкненими електричними пристроями може призвести до електричного збою. Це особливо актуально у ситуації, що на разі склалася в країні.

Через різке зростання рівня споживання електроенергії вводиться тимчасове контрольоване обмеження її споживання. Це необхідно, щоб зменшити навантаження на мережі.

Та не тільки в Україні, сьогодні в сучасному світі енергозбереження – це невід’ємна частина життя цивілізованого суспільства. Це і турбота про здоров’я, і економія грошей, і комфорт проживання. Тому питання енергозбереження та енергоефективності з кожним роком  стають все більш актуальними.

Для заощадження не потрібно якогось спеціального обладнання,  лише дотримання режиму енергозбереження – порядку життя, при якому забезпечується економія енергії на побутовому рівні:

Найпростіший і найефективніший спосіб економії електроенергії – не  забувати вимикати за собою світло там, де воно не потрібне.

Використовувати енергозберігаючі лампочки! Середній термін служби звичайної лампочки розжарювання 1000 годин. У енергозберігаючої лампочки – 15000 годин, при цьому електроенергії витрачається в 5 разів менше, ніж при роботі лампочок розжарювання.

Пристрої, які знаходяться в режимі очікування, теж споживають електроенергію. Повністю відключати побутовий електроприлад, від’єднавши його від електромережі, що живить прилад, вийнявши вилку з розетки.

Використовувати системи  автоматичного управління освітленням. Вони  здатні самостійно вмикати і вимикати освітлення, змінювати його інтенсивність.

Утримувати в чистоті лампочки і плафони. Бруд і пил скупчуються на них та можуть знизити ефективність освітлювального приладу на 10-30%. Вікна повинні бути чистими. Брудні вікна крадуть природне світло, що потрапляє у будинок. Брудні чи запилені вікна можуть знижувати природну освітленість в приміщенні до 30%.

День енергозбереження об’єднує людей, які дбають про навколишнє середовище і, в першу чергу, власну домівку.

Листівка «Раціональне використання енергії – важливий внесок у вирішення глобальних проблем екології», розроблена та поширена співробітниками НПП «Залісся», має на меті привернути увагу до дбайливого ставлення до довкілля та заощадження енергії, як до одного зі способів його уберегти.

ЛИСТІВКА