Що і де поїсти

Карпатська кухня надзвичайно різноманітна. Тут є елементи української, угорської, польської, словацької та інших європейських національних кухонь. Кожен зможе віднайти те, що йому найбільше припаде до смаку. Страви Гуцульщини підкорили не один шлунок, а половина з тих, хто побував у горах, повертаються заради того, щоб ще раз відчути їх божественний смак.

Грибна юшка

У карпатських лісах влітку росте багато білих грибів, тому їх часто й додають у місцеві страви. Відпочиваючи на Прикарпатті обов'язково спробуйте грибну юшку з білих грибів. Приготування юшки дуже просте. Сухі білі гриби відварюють в курячому бульйоні із коренем петрушки та спеціями. Крім того, в неї додають локшину та свіжу зелень. Оце і все.

Колиба “Ведмежа гора”
рейтинг 4,5
Яремче, вул. Грушевського,29Б (9:00 - 22:00)
“Грибна юшка, сало на дощечці, річкова форель із печі і на вогнищі. Найсмачніша хлібна тарілка ( беріть одразу велику) - все скуштувала і з задоволенням рекомендую!”

Банош

Ще однією традиційною гуцульською стравою є банош. Це автентична страва, яку місцеве населення готує вже декілька століть. Ця страва готується із свіжої овечої сметани та кукурудзяного борошна, які постійно помішують на вогні. Класичний банош готується в чавунному посуді. Присмачується овечою бринзою. Хоча є варіанти зі шкварками чи грибною піджаркою.

Корчма “У Мойши”
рейтинг 4,5
Адреса: Р24, Ільці, Івано-Франківська область (12:00 - 3:00) +380 98 608 3668
“Дуже смачна їжа. Сімейний бізнес з 35+ річним стажем.”
“Банош, деруни та чай дуже смачні. Краєвид - любов!”
“Краєвид чудовий. Куштували форель і драники - все чудово. Дуже привітні господарі”

Бограч

Любителям гострих страв рекомендуємо скуштувати бограч. Bogracs – на угорській мові означає «казан». Отже цю закарпатську страву готують в казані. Гостру суміш різних видів м’яса, паприки, грибів, цибулі, часника та приправ, в тому числі пекучого перцю, в Закарпатті та Угорщині готують з давніх давен.

Mangalica
рейтинг 8,7
Яремче, вул. Петраша (9:00 - 23:00)
“Неймовірно смачна кухня! Остерігайтесь дуже гострого “бограча”)”

Пструг

Поціновувачі риби оцінять таку страву як карпатський пструг. Решта України цю страву знає, як запечену на грилі форель. Ту саму форель, якою славляться швидкі карпатські ріки. Треба зауважити, що ніякого особливого рецепту приготування пструга не існує. Але туристи, які мандрують Карпатами завжди охоче ласують нею.

Колиба Красна Садиба
рейтинг: 4,5
Яремче вул. Івасюка, 6 (11:00–24:00)
“Це чудовий маленький ресторанчик у провулку біля головної вулиці. Приємна затишна атмосфера. Їжа була дуже смачна. Я куштувала форель, приготовану на вогні зі смачним салатом. Пристойне вино на розлив, яке в Україні важко знайти. Ззовні проводились будівельні роботи, я думаю, після закінчення, це буде тераса з прекрасним видом на річку. Ціни дорожчі за інші ресторани, які ми відвідували в Яремче, але все ж набагато дешевші, ніж ми платили б у Великобританії за їжу такої високої якості.”

Деруни

Де б не з’явились перші деруни, їх шлях виявився далекий та широкий. Картопляний делікатес занесло в Польщу, Чехію, Словаччину, Литву, Німеччину, Швецію, Швейцарію. У Карпатах витвір картопляного мистецтва охрестили «терчаником», «тертюхом», «драником», «картопляними пляцками», «драчанками» і «кремзликами» і безліччю інших імен, залежно від натхнення і локації кулінара. Карпатські деруни готують з яйцем, з м’ясом, зі сметаною, ряжанкою, грибами, сиром, шкварками та смаженою цибулею. Залежно від розміру терки та типу помелу деруни змінюють свій колір, консистенцію і навіть аромат. Готову страву подають в тарілці після смаження, чи в горщику після додаткового випікання.

Аркан
рейтинг 4,5
Шешори, вул. Шевченка, 91 (11:00 - 23:00)
“Ми любили це місце! Розташування чудове! Обслуговування відмінне!. Їжа чудова - тут ви можете насолодитися місцевими делікатесами власноруч приготованими. Як бонус ми отримали насолоду від живого виступу місцевої групи під час їжі та просто чудового проведення часу! Я з нетерпінням чекаю незабаром провести тут теплий літній день.”

Гомбовці

Їх ще називають: парові пироги, вареники на пару, книдлі. Страва, яка просто ідеально підійде в якості десерту ­­­– гомбовці. Готують з дріжджового тіста зі сливою або вишнями всередині, переважно на пару. Традиційні гомбовці готують не тільки в Україні, полюбляють їх готувати також в Угорщині, Австрії та Чехії. Попри незвичну назву знайти цю страву можна майже у кожному закладі на території парку.

Бринза

Особливе місце в гуцульській кухні посідають молочні продукти полонинського господарства, такі як бринза, будз і вурда. З червня по вересень гуцули пасуть отари овець у горах Карпат, щоб всю осінь насолоджуватися цими продуктами . Їх готують в горах на свіжому повітрі з молока, збереженого в дубових бочках. Бринза – унікальний і неймовірно корисний продукт регіону. В її честь карпатські села влаштовують справжні фестивалі, з ярмарками, піснями та святковими ходами. Звичайно, що скуштувати сири можна у численних закладах. Проте радимо вам відвідати фермерське господарство та не тільки скуштувати, а й побачити процес виробництва смаколиків.

Фермерське господарство «Зґарда»
Переглянути на карті (097 813 0250)
“Сьогодні відвідали неймовірно гарне і душевне місце та познайомилися з чудовими людьми, відданими своїй справі та своїй землі. В цьому місці ми зустріли найкращий світанок в моєму житті, скуштували смачнющий домашній сир під ароматну каву, побачили весь процес створення сирів, починаючи аж від доїння корів, а також і самі взяли участь в його приготуванні. Велика вдячність хазяїну ферми Віталію Маківничуку за цю цікаву подорож! Бажаємо процвітання вашій справі!”

Ці та інші страви ви можете скуштувати у численних закладах та колибах регіону або в садибах зеленого туризму. Смачного!